четвртак, 28. јануар 2016.

• Sveti Sava •

- Kao treće dete Stefana Nemanje, Rastko Nemanjić, poznatiji kao Sveti Sava, bio je jedna od najvažnijih istorijskih ličnosti. Njegov otac i majka Ana su se dugo molili Bogu da dobiju i trećeg sina, a njihove želje su bile ostvarene. Rastko Nemanjić je bio jedan od najpametnije dece, interesovao se za knjige, sticanje znanja i bio je mnogo posvećen crkvi i uopšte Bogu.

- Kada je malo odrastao, njegov otac mu je dao Zahumlje na upravu, iako se Rastku to bas i nije svidelo. Nije ga privlačila vlast nad državom. Pobegao je na Svetu goru i zamonasio se u ruskom manastiru Svetog Pantalejmona, gde je i dobio ime Sava. Ubrzo mu se pridružio i otac čije monaško ime bilo Simeon.

- Nemanjići su sagradili više od 2000 manastira i crkvi, a neke od poznatijih su Hilandar, Žiča, Studenica, i drugi. Sv. Sava se bavio pisanjem tipika (pravila ponašanja u manastirima), krmčija (zakona) i napisao je Žitije Svetog Simeona (biografija). Njegova dela su veoma uvažena u narodu. Sveti Sava je, osim po književnosti, poznat kao prvi srpski arhiepiskop, otvarao je prve škole, bolnice, pomirio je svoju posvađanu braću i sl.

- Njegov život je završen u Bugarskoj, u Trnovu. Tamo je i sahranjen, a njegove mošti je Vladislav preneo u manastir Mileševu. Po narodnom verovanju, Savine mošti su bile čudotvorne, što je podsticalo narod da se okuplja oko njegovog groba. Taj običaj nije odobravao Sinan Paša, te je naredio da se Savine mošti spale. Na mestu gde se sada nalazi hram Svetog Save su spaljene njegove mošti. U znak zahvalnosti Svetom Savi, godinama u nazad se na dan njegove smrti proslavlja Sveti Sava - školska slava.

- Tokom jučerašnjeg dana su održani mnogi koncerti i proslave u školama. U školi u koju ja idem, bila je priredba. Pevao je školski hor, izvođene su mnoge predstave, a i lomljen je slavski kolač. Bilo je lepo, ali po mom mišljenju, ranijih godina je bilo bolje. Takodje, sinoć sam sa crkvenim horom nastupala i super mi je bilo. Stvarno sam uživala. Snimke možete pogledati na mom facebook profilu ( https://m.facebook.com/jasmina.stanacev.7?ref=bookmarks ).

- To je sve od mene za danasnji post. Da li vam se svidelo? Imate li predloge za neki od narednih postova? Jaca.

1 коментар:

  1. Jaco, nominirana si za liebster award! Procitaj zadnji post, da vidis o cemu pricam :D

    http://it-s-such-a-wonderful-life.blogspot.mk/2016/03/the-liebster-award.html

    ОдговориИзбриши