петак, 8. јануар 2016.

***Bozic u mom kraju.***

- Kao što verovatno svi već znate, na Božić proslavljamo rođenje Gospoda Isusa Hrista. Rođen je u Vitlejemu u pećini, a odrastao je u Nazaretu. Hristos je Sin Božiji, a rodila ga je Djeva Marija. Josif nije bio Hristov otac, već je to Bog.

- Ranije se Božić nije proslavljao sam kao danas, već je postojala Epifanija koja je obuhvatala 2 praznika (Božić, Bogojavljanje). Božić, kao dan Hristovog rođenja počeo je prvo da se slavi u 4. veku u Rimu 25.12. Taj datum je izabran jer se veruje da je većina paganskog naroda u Rimu tada proslavljala boga Sunca, a crkva je to želela da potisne. Katolici i dan danas proslavljaju Božić na taj dan (po Gregorijanskom kalendaru), a Pravoslavci 07.01. (po Julijanskom kalendaru tj. 13 dana kasnije).

- U različitim krajevima ljudi imaju drugačije običaje za Badnji dan i Božić. Nisam baš upućena u sve, pa ću samo napisati kako se ovaj veliki hrišćanski praznik proslavlja u mom kraju.

- Na Badnji dan svi poste, ali naravno ima i izuzetaka. Tada se najčešće za ručak sprema riba. Kada dođe veče, običaj je da se upali badnjak,a da deca korinđaju. Korinđanje je običaj u Banatu (deo Vojvodine) gde deca idu od kuće do kuće i recitiju neke Božićne kratke pesmice, pa dobiju slatkise, voće, bombone, a ako imaju sreće, onda i novac. S obzirom da se na Badnji dan posti, deca moraju da se suzdrže dok se ne završi Božićna liturgija da jedu slatkiše. U mom gradu, za Božić u crkvi bude i velika česnica (hleb sa suvim grožđem, prelije se vinom po sredini). Kaže se da će onaj ko izvuče zlatnik u svom parčetu imati sreće i novca cele godine. Takođe, svaka porodica pravi slatku česnicu (kolač) u koju stavi novčić.

- S obzirom da je ovo sedma godina kako pevam u crkvenom horu, meni je obicaj da oko 16h za Badnji dan idem u crkvu i da tamo sa horom pevamo i da sveštenik osveti badnjak koji zajedno palimo u crkvi.

- I za kraj, pozdrav kojim se mi Hrišćani pozdravljamo je "Hristos se rodi!", a odgovor na to je "Vaistinu se rodi!". Od srca vam svima želim srećan Božić i da ga ako niste juče, danas provedete u veselju sa najbližima. Toliko od mene za ovaj post. Ako imate nekih pitanja slobodno recite. Jaca.

9 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Veoma zanimljiv post. Sviđa mi se tvoj blog :)
    xoxo ♥

    ✨ forever-blogm.blogspot.com ✨ -proćitaj novi post na mom blogu i ako ga zapratiš javi mi u komentarima kako bih ti uzvratila ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Nikada nisam videla post na ovu temu. Koristan i vrlo lep. Savršen!!

    http://svetjednedevojke.blogspot.rs/?m=1

    ОдговориИзбриши
  4. Ja obozavam Bozic. To je praznik kada se cela porodica okupi..♥♥

    Na mom blogu je novi post o blogovima pa pogledaj.:) I uclani se ako zelis.
    http://worldarounyo.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши